Maszyny do produkcji kapusty kiszonej
PRZEDSTAWIAMY PAŃSTWU LINIĘ DO PRODUKCJI KAPUSTY KISZONEJ
o wydajności 3-9 t/h jako przykład.
Nasza firma wykonuje oczywiście na zamówienie pojedyncze maszyny, jak i ich zestawienia.
Zestaw do szatkowania kapusty obejmujący rozdrabniacz głąbów, szatkownik, przenośnik krajanki, dozownik soli, dozownik krajanki marchwi o wydajności nominalnej 6 t/h.
Proponowana linia obejmuje kompletny zestaw urządzeń umożliwiających prowadzenie produkcji kiszonej kapusty - od Kapusta biała do produkcji kapusty kiszonej.surowca po wyrób zapakowany w woreczki foliowe, wiaderka lub inne opakowania. Dzięki zmechanizowaniu poszczególnych czynności technologicznych pozwala na ograniczenie zapotrzebowania na ciężką pracę fizyczną. Urządzenia wchodzące w skład linii zapewniają wysoką wydajność produkcji, relatywnie niskie jej koszty, wysoki standard techniczny i higieniczny. Możliwe są rozmaite konfiguracje urządzeń linii, co pozwala na jej sukcesywną modernizację w przyszłości.
W skład linii mogą wchodzić następujące maszyny i urządzenia:
PRZENOŚNIK INSPEKCYJNY KAPUSTY
Zbudowany na bazie higienicznej taśmy modularnej przenośnik dla wstępnej inspekcji i oczyszczenia główek kapusty.
URZĄDZENIE DO ROZDRABNIANIA LUB WYKRAWANIA GŁĄBÓW
Zestaw do produkcji krajanki z kapusty
Główki kapusty po ręcznym nałożeniu na taśmę przenośnikową przemieszczane są pod stanowiska noży rozdrabniających lub wykrawających głąby. Cały proces przebiega automatycznie i kończy się wyrzuceniem główek do szatkownicy. Urządzenie w wersji podstawowej przeznaczone jest dla linii o wydajnośći 1200 główek kapusty na godzinę.
SZATKOWNICA DO KAPUSTY
Przeznaczeniem tego urządzenia jest poszatkowanie kapusty na krajankę przeznaczoną do kiszenia lub na surówki. Główki kapusty mogą być podawane na tarczę nożową ręcznie lub wprost z rozdrabniacza/wygławiacza głąbów. Szatkownica posiada bezpośredni napęd z motoreduktora, którego rozruch kontrolowany jest przez układ tzw. soft-startu łagodzącego oddziaływania mechaniczne. Układ nożowy tradycyjny, w kształcie spirali archimedesa, 12-nożowy (dla średnicy 800 mm). Urządzenie może być wykonywane w wersji dla jednostronnego podawania surowca lub dwustronnego. W przypadku współpracy z urządzeniem rozdrabniającym głąby możliwe jest wykonanie z dodatkową, przeciwbieżnie pracującą tarczą zabierakową (co poprawia rozkład i obciążenie na nożach oraz znacząco zwiększa wydajność). W wykonaniu standardowym szatkowica posiada wydajność rzędu 3-5 t/h. Tarcza nożowa może być wykonana także dla cięcia skróconego (np. na wiór o długości 7-9 cm).
PRZENOŚNIK ODBIERAJĄCY KRAJANKĘ
Szatkownik do kapusty z przenośnikiem krajanki. Wykonujemy w różnych konfiguracjach zestawienia urządzeń do szatkowania kapusty. Standard wykonania - nierdzewny, kwasoodporny, z atestowanych materiałów dp kontaktu z żywnością.
Przenośnik umożliwia ciągły odbiór krajanki wytwarzanej w szatkowniku spod jej wysypu.
Podobnie jak inne urządzenia linii wykonany jest z materiałów nierdzewnych, kwasoodpornych. W przenośniku stosowana jest wysokojakościowa taśma (z atestem na kontakt z żywnością nieopakowaną), której spód posiada korzystną dla jej właściwoąści strukturę wafelka.
URZĄDZENIE DO NANOSZENIA SOLI (solniczka)
Sporym problemem Solniczka do krajanki z kapusty lub warzyww produkcji kiszonej kapusty jest zapewnienie równomiernego jej wymieszania z solą jadalną. Urządzenie do posypywania soli problem ten rozwiązuje. Mechaniczno-elektryczny układ zapewnia stałą proporcję ilości podawanej soli w stosunku do transportowanej krajankli. Praca urządzenia może być programowana, to znaczy możliwa jest recepturowa zmiana ilości soli w stosunku do surowca. W wersji ze sterownikiem i panelem dotykowym możliwe jest zapamiętywanie dokonanych nastaw.
ZESTAW ZBIORNIKÓW KONTENEROWYCH DO KISZENIA
W produkcji kapusty kiszonej w cyklu tzw. 7-dniowym, a także w tradycyjnej produkcji wygodne staje się stosowanie jednakowych, dających się sztaplować zbiorników kontenerowych. Zbiorniki te mogą być wyposżane w zawory spustowe (co umożliwia usuwanie soku/zalewy) oraz specjalne płyty dociskowe.
STÓŁ DO KONFEKCJONOWANIA KAPUSTY KISZONEJ
Kapusta po ukiszeniu wymaga zapakowania. W niedużych firmach wystarcza do tego celu 2-stanowiskowy specjalny stół z wagą kontrolną.
lub
DOZOWNIK PÓŁAUTOMATYCZNY DO DOZOWANIA KAPUSTY KISZONEJ
Dozownik półautomatyczny kapusty kiszonejUrządzenie do objętościowego dozowania kiszonej kapusty oraz zalewy do różnego rodzaju opakowań, wiaderek, torebek foliowych uzyskujące wydajność (dla porcji 0,5 kg) przy pracy ręcznej 1200 doz/h. Wykonywane jest odrębnie dla zróżnicowanych wielkości dozowanych porcji (przykładowo dla dozy 0,5-1,0 kg i dozy 3,0-5,0 kgDozownik kapusty kiszonej, półautomatyczny.). Standard wykonania - w pełni nierdzewny. Sterowanie za pomocą sterownika i panelu dotykowego. Dzięki takiemu sterowaniu możliwe jest zapamiętywanie nastaw recepturowych oraz parametrów roboczych urządzenia.
ZGRZEWARKA PÓŁAUTOMATYCZNA
Wykonana z materiałów nierdzewnych, kwasoodpornych zgrzewarka z napędem pneumatycznym oraz stałocieplną belką grzewczą zapewniająca powtarzalny, mocny zgrzew.
AUTOMAT PAKUJĄCY
W zakładach o większej produkcji uzasadnione jest korzystanie z automatu pakującego umożliwiającego pakowanie w materiały zgrzewalne produktów takich jak: kapusta, ogórki itp.
Urządzenie takie składa się z:
- przenośnika szczebelkowego zasilający wraz z koszem do podawania pakowanego produktu
- przenośnika szczebelkowego dla podawania odważonych porcji ogórków
- dozownika objętościowego (opisanego wyżej)
- automatu formującego i zamykającego zgrzewem opakowania foliowe
- przenośnika taśmowego do odbioru zapakowanych wyrobów
DANE TECHNICZNE
- wydajność nominalnie 1200 doz/h
- ogórek 0,4 kg - 2200 op/h
- kapusta 0,5 kg - 1600 op/h
- kapusta 1,0 kg -1400 op/h
- szerokość folii 290 - 390 mm
- wymiary gabarytowe
zapotrzebowanie powierzchni ok. 12 m2 (bez komunikacji) wysokość ok. 2350 - 2600 mm
- moc zainstalowana ok. 5,5 kW (na starcie pobór mocy jest większy)
- zapotrzebowanie powietrza 450 - 600 l/min
- wykonanie nierdzewne, kwasoodporne + tworzywa z atestem
- standard wykonania zgodny z CE, GHP, GMP, HACCP
Oprócz wymienionych urządzeń uzupełnieniem linii mogą być inne urządzenia:
- URZĄDZENIE DO MECHANICZNEGO UGNIATANIA KAPUSTY W POJEMNIKACH
- URZĄDZENIE DO NANOSZENIA KRAJANKI Z MARCHWI
- KRAJALNICA DO MARCHWI
- WYWROTNICA DO SKRZYNIOPALET
- STOŁY, STELAŻE, PODESTY
- URZĄDZENIE DO ROZDRABNIANIA KAPUSTY KISZONEJ
PRODUCENCI KWASZONEK MOGĄ ZNALEŹĆ TAKŻE W NASZEJ FIRMIE POMOC TECHNOLOGICZNĄ ZWIĄZANĄ Z URUCHOMIENIEM I PROWADZENIEM PRODUKCJI KWASZONEJ KAPUSTY.
Jej zakres obejmuje pomoc w:
- prawidłowym przeprowadzeniu procesów kwaszenia
- utrzymaniu klarownej zalewy
- konserwowaniu kwaszonek i przerywaniu procesu kwaszenia
- zatrzymaniu fermentacji pakowanych próżniowo kwaszonek
- przeprowadzeniu błyskawicznego procesu kwaszenia w ciągu 48 godzin i zatrzymaniu go w dowolnym punkcie na zadanym poziomie kwasowości
- utrzymaniu wysokiej jędrności kwaszonych produktów
- utrzymaniu żywej, nie ciemniejącej barwy kwaszonej kapusty
- wykonaniu lekko ukwaszonych surówek z dodatkami warzywnymi i przyprawami o długim
okresie przechowywania z możliwością pakowania próżniowego w worki foliowe
ZAPRASZAMY.