Aktualności
Wyparka do dżemów
18.11.2020
Piękny kolor dżemu zachowującego do tego najwyższą ilość witamin i innych cennych składników możliwy jest do uzyskania tylko, gdy będzie wytwarzany w wyparce, pod obniżonym ciśnieniem, w niskiej temperaturze wrzenia rzędu 70 oC.
Proponujemy stosowne do tego urządzenie dedykowane szczególnie małym przetwórniom.
Gotowanie dżemów według babcinych receptur daje produkty wyborne w smaku, lecz przy okazji „ubogacone” o nadmierną ilość kancerogennego HMF i zdemolowane, jeśli chodzi o zawartość polifenoli, witamin itp.
Jednym słowem – dobry dżem można wytworzyć/wyprodukować tylko w stacji wyparnej, pod próżnią.
Co daje próżnia ?
Przede wszystkim odpowietrza i obniża temperaturę, w jakiej usuwana jest woda z produktu. zamiast 105 oC i długiego czasu jest 70 oC i bardzo skrócony czas obróbki termicznej.
Polecamy uwadze takie urządzenie i takie rozwiązanie.
Dżem w technologii próżniowej to produkt „premium” – smaczny, zdrowy, o wspaniałym, naturalnym kolorze.